Krönet & Bodega 2008-2021.

13 år av glädje. 13 år av otroliga ögonblick.

Tillsammans på denna unika plats har vi skådat solnedgångar som tagna ur ett resereportage. Vissa kvällar helt stilla och blankt på havet, medans andra dramatiska solnedgångar har övergått till blixtar och dunder. De har alla varit unika och minnesvärda. Med runda slängar har vi upplevt ca 1200 solnedgångar, en stor del av magin och känslan här på Krönet. Det är med en blandning av sorg, stolthet, och nostalgi jag nu tackar för denna fantastiska tid på Krönet. Jag tackar alla er 100 000-tals människor som varit här och deltagit till att jag fick leva ut min dröm om den lilla Sangria-baren uppe bland takåsarna i Visby.

Mycket är oförglömligt.

Hur vi ovetande och stapplande i början tog över det lilla våffelcafét Vårdklockan år 2008, inte skulle kunna ana vart detta äventyr skulle bege sig. År 2010 fick vi äntligen alkoholtillstånd för att kunna servera mer än bara Trocadero under kvällarna. Vi provade oss fram med olika menyer och stilar, vi testade faktiskt det mesta under åren. Tillagade allt från skaldjursplateau, löjroms-langos, ramen, Banh mi, burgare, tuna-taco, thaigryta och på menyn stod alltid Katthammarsviks rökta räkor för den som var sugen på det. Efter en inspirationsresa till Barcelona kändes det som att vi var säkra på att vi skulle luta oss mot det spanska köket. Vilket vi har gjort de senaste åren och det tycker jag blev alldeles toppen. Att vi denna sommar även ökade på känslan med två grymma spanska kockar i köket blev fantastiskt.

Att inviga sommaren. Krönets sommarinvigning.

Min roligaste och mest spännande dag på hela året var Krönets sommarinvigning genom åren. Hur vi ville innovativt hitta på ett tema som var passande år för år och i tiden. Kan inte låta bli att le när jag tänker på att vi faktiskt 2018 "startade" en valkampanj med Krönet-partiet och vann valet två veckor innan Almedalsveckan under ett valår. När SAS hade arbetarstrejk mitt i semestertider så startade vi Krönet Air, delade ut boardingkort som inbjudan, klädde ut oss till cabin crew och serverade matlådor med vagn. Festen "Ursäkta röran vi bygger om festen" blev för mig legendarisk för att jag fick köra en Skylift i gränden utanför muren och höja upp ett liveband som spelade låten Jubel med artisten klingande på saxofon iförda bygghjälmar och reflexvästar. Vissa fester var mer högljudda (Lucky Luke mfl.) än andra. Sorry till er grannar som blev medvetna om att sommaren var på väg att blomma ut!

Styrkan.

Bakom den fina utsikten och de gröna luckorna har vi den underbara samlingen människor som kallas personal, men som näst intill, och delvis nu kallas familj. Vaknat varje morgon för att krogmaskinen ska tas framåt i ett nytt stort steg, dag för dag. Ni har jobbat hårdare, kämpigare, varmare och längre dagar än många andra. Jag är evigt tacksam för att ni har spridit glädje innanför baren/köket till mig och varandra, så bygger man en fin arbetsstyrka och glädje att ta med sig ut till gästerna. Vilket många av våra gäster påpekat under alla år.... "att personalen är så otroligt trevliga och genuina". Tack bästa ni!! Ett speciellt stort tack går till den starkaste arbetsmyran från Dalarna, Thilda. Chefernas chef som kämpat under 10 år med mig och Krönet. Du är bäst! Utan Thilda, inget Krönet.

Bodega. 2019.

Ett bygge från ingenstans av ingenting.
Jag är så stolt över denna lilla pärla. Ett litet eget koncept inom Krönet som skulle verka regnskydd på sommaren och en romantisk partybar under vintertid. Dock så fick den inte leva ut sin fulla potential då stora delar av den lilla tiden blev under covid-19. Bodegan kommer jag verkligen sakna. Den är väldigt mycket mig som person. Lite knasig sådär.

Varför?

Vi växte för länge sedan ut ur lokalerna som är byggda under någon slags funkis era 50-tal, och inte menat att serva den volym av människor som vi har gjort de senaste åren. Lokalernas skick har sedan år tillbaka varit under all kritik och väldigt slitna. Avlopp, el och alla inre ytskikt är i allra högsta grad i renoveringsbehov. Vi har inte råd att själva bekosta en så stor renovering. Vi kommer flytta ut omgående på Krönet. Bodegan kommer att ha öppet fram till 31 december men sedan avvecklar vi under januari.

Så ser vi oss runt efter ny location där det i framtiden kanske skulle kunna dyka upp ett nytt Krönet eller Bodega. Vem vet vad som kan hända? Men tills dess så ses vi på Bror San där vi planerar massor med nya roliga saker som ska ske där.

/Robin Ingelse
VD & Kreatör | Medium rare AB
robin@bror-san.com 

Tack för allt!

Film: Emma Hansson